Direct naar de inhoud van deze pagina

Tips voor organisaties

Tip 1 Veilig internetten
Verander regelmatig je wachtwoord, let er op dat je uitlogt wanneer je gebruik maakt van een openbare computer en gebruik de laatste versie van een internetbrowser.

Tip 2 Profiel aanmaken
Ben je op zoek naar vrijwilligers voor jouw organisatie? Zorg er dan voor dat vrijwilligers jouw vacature(s) weten te vinden door deze op de website te plaatsen. Hoe je dit moet doen, kun je lezen in de handleiding. Lukt het niet of heb je vragen? Neem dan gerust contact op met ons.

Tip 3 Kennismaken
Wanneer je via Alkmaarvoorelkaar.nl in contact bent gekomen met een vrijwilliger is het verstandig een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken om te kijken of het klikt.

Tip 4 Vaardigheden
In de vacature-omschrijving kun je benoemen welke vaardigheden er van de vrijwilliger worden verwacht. Zijn er bepaalde diploma's of een VOG vereist voor het vrijwilligerswerk? Geef dit dan aan. Bij ervarings-, sekse- en leeftijdseisen moet de reden hiervoor acceptabel zijn (bijvoorbeeld vrouwen in een Blijf van mijn lijf huis).

Tip 5 Begeleiding en overleg
Maak een afspraak voor een eerste kennismakingsgesprek bij de organisatie. Dat geeft de vrijwilliger de kans om iets van de sfeer van de organisatie te proeven. Vraag de vrijwilliger om een CV mee te nemen of van te voren toe te sturen, zodat je dit indien gewenst kunt controleren. Op Alkmaarvoorelkaar.nl kun je ook het profiel van de vrijwilliger bekijken.

Tip 6 Contactpersoon
Bied de vrijwilliger een vast contactpersoon aan voor ondersteuning en begeleiding. Daarnaast kun je de vrijwilliger de mogelijkheid bieden geregeld te overleggen met andere vrijwilligers en (eventuele) beroepskrachten over het werk.

Tip 7 Tijdsduur
Stel in de vacature geen hoge eisen aan beschikbaarheid die je van een vrijwilliger verwacht. Spreek samen met de vrijwilliger af, hoeveel uur hij/zij wil werken.

Tip 8 Modelovereenkomst
Op onze site vind je ook een modelovereenkomst. Dit is een voorbeeldcontract waarin afspraken worden vastgelegd tussen een vrijwilliger en een organisatie. Zo is duidelijk wat van beide partijen verwacht kan worden.

Tip 9 Tips voor een goede hulpvraag
Wij hebben ook een totaaloverzicht gemaakt met tips en informatie voor het opstellen van een goede hulpvraag op Alkmaarvoorelkaar.