Tips voor hulpvragers

Tip 1 Ondersteuning
Wanneer je als particulier op zoek bent naar hulp, en je komt er op de website niet goed uit, of je wilt hierover persoonlijk contact, neem dan contact op met ons. Samen komen we er vast uit.

Tip 2 Kennismaken
Wanneer je via Alkmaarvoorelkaar.nl in contact met elkaar bent gekomen is het verstandig een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken om te kijken of het klikt. Wil je liever niet meteen bij je thuis afspreken bij een eerste kennismaking? Spreek dan af in een openbare gelegenheid zoals de bibliotheek of een café in de buurt. Of vraag een vertrouwd iemand om bij het gesprek aanwezig te zijn.

Tip 3 Referentiesysteem
Alkmaarvoorelkaar.nl maakt gebruik van een referentiesysteem. Heeft een hulpaanbieder op jouw hulpvraag gereageerd? Bekijk dan altijd of deze persoon al referenties heeft op Alkmaarvoorelkaar.nl.

Tip 4 Betrouwbaarheid
Vraag de vrijwilliger of professional om een wettig legitimatiebewijs en controleer dit. Een eerlijk persoon zal hier geen moeite mee hebben.
Neem een vriend of familielid mee naar jouw kennismakingsgesprek.
Vertrouw op je gevoel. Wat voor gevoel wekt de persoon bij jou op? Wat maakt dat jij je zo voelt?

Tip 5 VOG
Vraag indien je hulp vraagt voor een kwetsbaar persoon de hulpaanbieder om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Deze kan de hulpaanbieder bij de gemeente aanvragen. Meer informatie.

Tip 6 Afspraken
Maak tijdens het kennismakingsgesprek duidelijke afspraken over de hulp die geboden wordt, de manier van omgaan met elkaar en/of eventuele vergoedingen en verzekeringen. Indien gewenst kun je samen een contract opstellen en ondertekenen.

Tip 7 Houd ons op de hoogte
Heb je het gevoel dat een bepaalde persoon verkeerde intenties heeft? Neem contact met ons op.